De 14 lekkerste Surinaamse gerechten

Lekkere dingen, Surinaamse dingen, boom boom dingen! Heb je weer een cheatdag, cheatweek, cheatjaar 🙂 of heb je wat calorieën over in je voedingsschema? Probeer dan één van de 14 lekkerste gerechten en snacks uit de Surinaamse keuken. Helaas kan je niet alle Surinaamse gerechten/etenswaren in Nederland kopen maar wanneer je op vakantie gaat in Suriname zijn sommige gerechten/snacks echt de moeite waard om te proberen! 🙂

Laat 1 ding duidelijk zijn! KIP is net als appelmoes of andere sausjes voor Nederlanders. Je kan kip namelijk met alles eten! Broodje kip, rijst met kip, bami met kip, rijstwafels met kip, koekjes met kip, kip met kip… Je begrijpt het! Ook kan je bijna alles wel met rijst of bami eten dus als het er niet bij staat beeld het je dan in.

De 14 lekkerste Surinaamse gerechten die je geproefd moet hebben!

 1. Bami + kip. Ja iedereen kent dit simpele maar toch overheerlijke gerecht en kan je bijna bij elk Surinaamse toko (Warung) wel kopen. Niet heel bijzonder wel lekkaaahh!

  Nasi en bami geserveerd op verjaardagen en feestjes :)
  Nasi en bami geserveerd op verjaardagen en feestjes 🙂
 2. Nasi + kip. Nasi en rijst zijn niet weg te denken in de Surinaamse keuken. Het is vaak de basis van het totale hoofdgerecht. Zo eet je nasi met kip, vis, rund, tahoe etc. Ook niet heel speciaal maar voor sommige aardappelen super lekker!
 3. Roti. Dan praten we niet over roti uit een pakje Lassie maar zelf gemaakte roti rollen met kouseband, zachte aardappeltjes en… geloof het of niet kip! Heerlijk gestoofd in massala. De rotiplaten komen ook in verschillende soorten en maten zoals in aardappel of erwten. Mijn voorkeur gaat naar de aardappel. Deze is erg zacht en kruimelt ook niet zo erg als de erwten versie. Aangezien ik kapitein knoeiert ben, scheelt dit enorm tijdens het eten!

  Surinaamse roti met kip en op de foto ook met eend
  Surinaamse roti met kip en op de foto ook met eend
 4. Moksi meti. Letterlijk vertaald gemengd vlees. Ook dit gerecht wordt vaak met bami of rijst gegeten. Het is een gerecht waar verschillende soorten vlees gemengd geserveerd worden. Denk aan doks (eend), char siu, kip, varkensvlees.
 5. Telo/ Cassave. Dit is ook wel bekend als de Surinaamse Patat. Je kan Cassave namelijk uitkoken en verwerken in verschillende gerechten zoals bijvoorbeeld heri heri of je bakt de stukjes op en eet het met bakkeljauw of teri. Bij elke toko kan je deze vinden in het diepvriesvak. Wil je dit op z’n ‘Nederlands’ eten? Als je de cassave opbakt dan kan je dit met makkelijk eten met mayonaise.

  Tello met bakkeljauw! Gebakken cassave hmmm
  Telo met bakkeljauw! Gebakken cassave hmmm
 6. Bakkeljauw. Is een enorm zoute vis! Niet te vreten als je deze niet eerst uitkookt of in lauw water laat weken. Wanneer dit eenmaal is uitgekookt/geweekt, de vis in klein stukjes is gepluisd en op de juiste manier is bereidt, dan is het een goddelijk gerecht. Wij eten dit meestal met telo of witte rijst zoals je hierboven ziet. De rode gepluisde vis naast de telo is de gepluisde bakkeljauw.
 7. Teri. Zijn kleine gedroogde visjes die ook heerlijk smaken als je deze eet met telo. Dit is voor mij een ultieme vakantie herinnering. Telo met teri…
 8. Heri Heri. Ook wel bekend als: we hebben nog een banaan, aardappelen, bakkeljauw en wat cassave (telo) we gooien het in 1 pan en tadaa! We noemen het Heri Heri. Een super lekker gerecht met al mijn favoriete individuele gerechten in een 🙂

  Is het tello? Nee. Is het banaan? Nee. Zijn het aadrappelen? Nee, het is Heri Heri!
  Is het tello? Nee. Is het banaan? Nee. Zijn het aadrappelen? Nee, het is Heri Heri!
 9. Sauto Soep. Dit is Jenna haar favoriete gerecht. Dit zou ze letterlijk elke dag kunnen eten. Een soepje met kip, ei, tauge, gebakken uitjes, ketjap sambal, gepluisde kipfilet en nog wat groente. Ik doe er zelf altijd rijst bij want soep is voor zieke mensen.

  Sauto soep met tjekke
  Sauto soep met tjekker
 10. Kaaiman vlees. Iets wat je niet heel snel in Nederland vindt maar zeker weten in Suriname kan eten. Ook wel bekend als waterkip 🙂 De smaak heeft veel weg van kippendijen. Een must die je geprobeerd moet hebben. Het probleem is alleen dat je zelf moet gaan jagen op deze beesten tenzij je iemand kent die op kaaiman gaat jagen. Super mals en heel hoog in proteïne! 🙂

  Kaaiman vlees! Hmmm ook wel bekend als waterkip!
  Kaaiman vlees! Hmmm ook wel bekend als waterkip!
 11. Baka bana. Gebakken banaan! In Nederland kan je dit bijna bij elke warung/toko eten of misschien noemen ze het geen baka bana maar pisang goreng. Beiden betekenen hetzelfde alleen eten de Surinamers dit vaak met petjil sambal. Dit is een soort van hete pindasaus met stukjes pinda en peper. Ik eet het liever met poedersuiker 🙂

  Baka bana met poedersuiker :p
  Baka bana met poedersuiker :p
 12. Berkat. Misschien heb je het een keer gegeten in Nederland maar dit gerecht is het lekkerst in Suriname! Geloof me 😉 Het komt ook niet in een standaard afhaalbakje maar is gewikkeld in bananenblad en is een combinatie van de lekkerste gerechten. Denk aan witte rijst, gele rijst, kip, rundvlees, gudangan (gestoomde groente met kokos) en pejeh (soort van kroepoek) 🙂

  Brakat! Hmmmm lekker!
  Berkat! Hmmmm lekker!
 13. Fladder en vleesworst. Hmmm dit is geen gerecht maar wel een overheerlijke snack! Voor de onbekende onder ons het is gemaakt van rund en wordt vaak in kleine stukjes geserveerd. Het lekkerste is als je deze snack met peper eet. Dit kan je eigenlijk alleen met speciale gelegenheden kopen zoals Kwaku of Koningsdag (Amsterdamse Poort).

  Fladder! Fladder maar in me mond :)
  Fladder! Fladder maar in me mond 🙂
 14. Goeleh soep! Ja, ja… ik weet het! Soep is voor zieke mensen maar goeleh is echt heeeeeeel erg lekker! Het smaakt een beetje als een santen soep met daarin babat, rundvlees, geitenvlees en lontong. Super goed gevuld waar je dus naar mijn mening, eerder van vol zit dan een kom sauto soep.
  Gule soep is niet voor zieken mensen!
  Goeleh soep is niet voor zieken mensen! 😛

   

Pffff na het schrijven van dit artikel heb ik meteen honger gekregen en na het kijken van de foto’s loopt het water weer in me mond. Wat is jou favoriete Surinaams gerecht of snack of mis je nog jouw favoriete gerecht? Laat het ons weten! Wij zijn enorm benieuwd naar alle reacties.

Like ook onze Facebook pagina, Volg ons op Instagram en bekijk al onze filmpjes op ons Youtube kanaal 🙂

 

5 gedachtes op “De 14 lekkerste Surinaamse gerechten”

  1. Hartstikke bedankt voor je reactie! Ik stuur hem door mocht me vrouw ooit iets te weinig inspiratie hebben in de keuken 😉

 1. Hoi!! Wat leuk om te lezen! Ik was op zoek maar meer info over teri (denk ik) want mijn partner heeft het vaak over kleine visjes.. precies wat jij beschrijft dat het hem terugbrengt in gedachten naar suriname. Nou vroeg ik me af of dat in Nederland ook ergens te krijgen is! Weten jullie dat?
  Alvast heel erg bedankt voor reactie! Groetjes Inge

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.