Ikea Ekby Hack

Maak je eigen design lamp – Ikea Ekby Hack

Als je op Pinterest kijkt zie je de bovenstaande lamp overal wel voorbij komen. De lamp verwerkt in een plank houder ook wel bekend als de Ikea (Ekby) plank houder hack -lamp.

Nadat ik voor de 1.000ste keer in de Ikea liep, zag ik de plankhouder en wilde deze lamp toch een keer zelf maken. Achteraf is het maken van deze lamp vrij simpel 🙂

Wat heb je nodig?

Om dezelfde lamp te maken zoals ik heb gedaan moet je een lamp kopen incl. schakelaar.

 • Ik heb de lamp gehaald bij de Xenos
 • De plank houder is de Ekby Valter van de Ikea
 • Handboor met een boortje zo dik als je lampendraad
 • Isolatietape wat matched met het draad van je lamp
 • Draad stripper*

*Omdat ik een lamp met een schakelaar heb gekocht moest ik het draad strippen vanaf de lichtschakelaar.

De reden hiervan was omdat ik het draad anders niet door het gat kreeg aan de bovenkant van de Ekby. Bekijk daarom goed waar je begint met knippen, strippen en opnieuw gaat verbinden. Doe je dit niet dan heb je misschien te weinig of heb je teveel draad bovenaan de lamp.

Zoals je ziet heb ik het draad net boven de schakelaar geknipt, gestript en opnieuw verbonden.

Koop je een andere lamp zonder schakelaar dan zou ik het draad knippen, strippen en opnieuw verbinden vanaf stroomstekker.

Stappenplan Ekby Hack

 1. Boor een groter gat aan de bovenkant van de Ekby. Zorg ervoor dat de grote voldoende is zodat je het draad er gemakkelijk doorheen kan halen.
 2. Knip het draad op de gewenste plek af zodat je de lamp voldoende speling kan geven waneer je het draad door de Ekby heen hebt gehaald.
 3. Wanneer je draad door de Ekby hebt heen gehaald en gecontroleerd hebt of de lamp de correcte lengte qua draad heeft, strip je de draden en verbindt je de draden weer aan elkaar. Blauw met blauw en zwart met zwart.
 4. Plak de isolatietape rondom elk geknipte stuk draad (kleur apart) en daarna bindt je ze samen vast. De draden mogen elkaar namelijk niet aanraken anders veroorzaak je kortsluiting.
 5. Wanneer je dit allemaal hebt gedaan test je de lamp voordat je de lamp gaat ophangen. Dit is handig als je er bijvoorbeeld achterkomt dat je draden niet goed hebt aangesloten.
 6. Probeer de Ekby netjes waterpas op te hangen en geniet daarna van het extra lampje in je huis 🙂
Eindresultaat ikea Ekby hack
Eindresultaat ikea Ekby hack

Ik hoop dat je dit een leuk artikel vond en hoop je snel weer te zien voor een nieuw item ? Volg je me nog niet op Snapchat: ourlifestyle.nlFacebook,Youtubeinstagram of Twitter? Dan zou ik maar heel snel IETS gaan volgen ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *